Κούβελας: Εάν ασυμπτωματικός κάνει το εμβόλιο μπορεί να εμφανίσει υπεραντίδραση

+
Ο καθηγητής φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, τόνισε πως εάν κάποιος ασυμπτωματικός κάνει το εμβόλιο του κορονοϊού, μπορεί να παρουσιάσει υπεραντίδραση

Τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται η παραγωγή των εμβολίων για τον κορονοϊό και τη συνεπακόλουθη καθυστέρηση στους εμβολιασμούς σχολίασε ο ο καθηγητής φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας. Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, ο καθηγητής του ΑΠΘ τόνισε πως το πρόβλημα φαίνεται ιδιαίτερα στη χώρα μας, λόγω της απουσίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανέφερε ότι δεν έχει γίνει αντιληπτό πώς θα εντοπιστούν οι ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να εμβολιαστούν. «Περιμένω να δω τον πατέρα μου, που είναι 90 χρονών, ποιος θα τον καλέσει, αν τον καλέσει ποτέ», δήλωσε. Παράλληλα, ο καθηγητής τόνισε πως θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι ιστορικού και τεστ πριν από τον εμβολιασμό καθώς εάν ένας ασυμπτωματικός ασθενής κάνει το εμβόλιο, μπορεί να εμφανίσει κάποια υπεραντίδραση.

Όπως είπε ο κ. Κούβελας, αυτό συνέβη σε τουλάχιστον ένα συνάδελφό του στην Αθήνα, ο οποίος είναι 55 χρονών και μέσα σε 2 – 3 ημέρες μπήκε στην εντατική. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον καθηγητή, ο άνθρωπος αυτός ήταν ασυμπτωματικός ασθενής του κορονοϊού, έκανε το εμβόλιο και σε λίγες ημέρες εμφάνισε βαριά συμπτώματα.

Επίσης, ο καθηγητής φαρμακολογίας χαρακτήρισε ως «αναμενόμενες» τις καθυστερήσεις αυτές για όσους γνωρίζουν τις διαδικασίες. «Πολλές φορές όταν έχουμε τροφοδοσία ενός προϊόντος από μία μόνο εταιρεία, μονοπωλιακά, πολύ συχνά έχουμε τεράστιες ελλείψεις σε όλο τον κόσμο στα φάρμακα, γιατί οι αβαρίες είναι κανόνας, δεν είναι κάτι σπάνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κούβελας. Τέλος, τόνισε πως θα έπρεπε να αξιοποιήσουμε και το φάρμακο αντισωμάτων, το οποίο είναι διαθέσιμο σε άλλες χώρες, μαζί με το εμβόλιο.