Κούβελας για εμβόλιο Οξφόρδης: Μπορεί να μη βγει ποτέ – Ισως διεγείρει αυτοάνοσα νοσήματα

+
Για τις καθυστερήσεις που θα υπάρξουν για την έγκριση του εμβολίου της Οξφόρδης μιλά στο ethnos.gr ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει μετά τη γνωστοποίηση ότι διεκόπησαν οι κλινικές μελέτες για το εμβόλιο της Οξφόρδης το οποίο μάλιστα με βάση τα όσα είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, επρόκειτο να έρθει και στην χώρα μας τον Νοέμβριο. Κάτι που επανέλαβε βέβαια και η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.

Ωστόσο φαίνεται ότι η παραγωγή εμβολίου για έναν άγνωστο ιό όπως είναι ο κορονοϊός, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. «Το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί και να μη βγει ποτέ» δηλώνει στο ethnos.gr ο καθηγητής φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας, ιδιαίτερος γνώστης της διαδικασίας, καθώς εκτός των άλλων έχει υπάρξει και επί σειρά ετών μέλος του ΕΜΑ του ευρωπαϊκού φορέα για τις εγκρίσεις φαρμάκων.

Ο κ.Κούβελας εξηγεί στο ethnos.gr: «Οι αρμόδιοι για την παραγωγή του εμβολίου θα πρέπει να ζητήσουν τουλάχιστον έναν χρόνο αναβολή για να διαπιστώσουν και να παρατηρήσουν τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου. Στην προκειμένη περίπτωση οι δοκιμές βρίσκονταν στη φάση της χορήγησης του εμβολίου σε υγιείς εθελοντές. Συγκεκριμένα είχε τελειώσει η φάση που είχαν δώσει το εμβόλιο σε υγιείς εθελοντές και ήθελαν να διαπιστώσουν εάν θα αναπτύξουν αντισώματα.

Το εμβόλιο ήταν ουσιαστικά ένας εξασθενημένος κορονοϊός, τους χορήγησαν δηλαδή μία ελαφριά μορφή του sars cov-2. Βρέθηκε λοιπόν ότι έκαναν αντισώματα για 3-4 μήνες το οποίο δε σημαίνει ότι έχει ανοσοδιέγερση άρα δεν σε προστατεύει. Χορηγήθηκε σε 500 άτομα ενώ άλλα 500 άτομα έπρεπε να έρθουν με φυσικό τρόπο σε επαφή με τον ιό δηλαδή να νοσήσουν φυσικά από τον κορονοϊό.

Πρόκειται για διπλή τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη και δεν γνωρίζουμε ποιος παρουσίασε τις παρενέργειες μπορεί να τις παρουσίασε και εθελοντής που είχε λάβει placebo. Βέβαια μία μελέτη δε σταματά με παρενέργειες σε μόνο ένα άτομο άρα πρέπει να υπήρχαν κι άλλες περιπτώσεις».