Κούβελας καθηγητής: 20.000 θάνατοι μέχρι το τέλος της πανδημίας

+

Κούβελας καθηγητής: 20.000 θάνατοι μέχρι το τέλος της πανδημίας. Ο Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας μίλησε σήμερα το πρωί σε εκπομπή του Σκαϊ και μεταξύ άλλων είπε:”Η χαμένη ευκαρία για την Ελλάδα, έγκειται στο ότι είχαμε τον καιρό να πάρουμε μέτρα και μάλιστα νωρίτερα. Είχαμε υποδομές- για κάποιο λόγο όχι κατανοητές από εμένα- τις καταργήσαμε. Αν παρατηρήσουμε πετυχημένο μοντέλο αντιμετώπισης ήταν  της Κίνας. Η Κίνα διαπίστωσε ότι έγινε επιδημία και μετέφερε πόρους από την αχανή αυτοκρατορία της στην Γιουχάν. Έχτισε ένα νοσοκομείο στο οποίο “μάντρωσε” όλους όσοι ήταν ύποπτοι για λοιμώξεις σε αυτό. Εμείς δεν έχουμε ειδικά νοσοκομεία για λοιμώδη και μαζεύουμε όλο τον κόσμο στα Γενικά Νοσοκομεία. Αυτό, λοιπόν, είναι λάθος.  Εμείς στην Ελλάδα, προφανώς, δε μπορούμε να χτίσουμε τώρα ειδικά Νοσοκομεία αλλά έχουμε κάνει μία μεγάλη “πατάτα”. Είχαμε το Λοιμωδών στη Θεσσαλονίκη, το Νταού Πεντέλης στην Αθήνα κ. α και δεν αξιοποίηθηκαν. Δεν θέλουμε να μπλέκονται τα νοσοκομεία με άλλες παθήσεις. Δεν θα κατέρρεε το σύστημα Υγείας εάν είχαμε εξειδικευμένα νοσοκομεία.”

Ο καθηγητής δεν δίστασε να δηλώσει: “Με βάση της τελευταίες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τον πληθυσμό μας, περιμένουμε να πεθάνουν 20.000 άνθρωποι. Αυτό είναι το νούμερο. Αυτό γιατί η θνητότητα του συγκεκριμένου ιού (0,2- 0,3 μέγιστο).  Στο ερώτημα επανήλθαν οι δημοσιογράφοι, καθώς προκάλεσε  την ανησυχία του κοινού, με τον καθηγητή να συμπληρώνει:”Αυτή ήταν η αρχική εκτίμηση που είχε γίνει και σήμερα με τις μελέτες που έχουμε αποδεικνύεται η θνητότητα (δλδ. οι άνθρωποι που θα πεθάνουν εξαιτίας του ιού) είναι γύρω στο 0,2 %. Σε αντίθεση με πολλούς λοιμωξιολόγους που ανέβαζαν την εκτίμηση στο 0,5%.”.

“Το εμβόλιο, ακόμα κι αν ανακαλυφθεί, δεν υπάρχει εργοστάσιο που να μπορεί να παράξει 7 δισεκατομμύρια δόσεις. Εάν  οι έρευνες είνα επιτυχημένες και περάσει τις διοικητικές διαδικασίες μετά το εμβόλιο πρέπει να παραχθεί χωρίς αβαρίες. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι μεγάλες εταιρίες ψάχνουν εργοστάσιο στην Ινδία να το παράξει. Αν λοιπόν κάποιοι ξέρουν ότι θα το έχουμε τον Ιανουάριο και μάλιστα η χώρα μας με προτεραιότητα… Αν όλα παν καλά δεν γίνεται να τις έχουμε (σ.σ δόσεις) νωρίτερα από το 2ο εξάμηνο του 2021. Το 2 τοις χιλιοίς είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα καταλήξει.”  είπε . Ενώ, τόνισε ότι ”Τι πρέπει όμως να να γίνει για να μην φτάσουμε σε ακραία επίπεδα θανάτων: “Να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια, να νοσηλεύουμε κόσμο κατ΄οίκον για να μην καταρρεύσει το σύστημα. Δεύτερο, θα πρέπει τα κέντρα υγείας να ασχοληθούν πάρα πολύ με τις άλλες παθήσεις. Στο lockdown χάθηκαν πολλοί άνθρωποι λόγω της αδράνειας του συστήματος να καλύψει τις χρόνιες παθήσεις.”.